КОНТАКТИ

office@malaysia.bg +02 906 2892

ЛОКАЦИЯ

ул. "Винсент Ван Гог" 7, София 1407, България

HONORARY Consulate of Malaysia in Bulgaria

Често задавани въпроси

Ние сме тук да отговорим на всички тях

Пътуване и документи

Нужни документи за пътуване в Малайзия
 • Паспорт:

В Малайзия може да се влиза с международен паспорт, валиден минимум 6 месеца към датата на влизане в държавата. На български граждани не са необходими визи, ако посещението е под 90 дни. Преди пристигане трябва да се попълни MDAC формуляр.

 

 • MDAC:

Малайзийската цифрова карта за пристигане (MDAC) е нов онлайн формуляр, въведен като част от Плана за либерализиране на визовия режим на Малайзия.  Считано от 1 януари 2024 г., от всички пътници се изисква да представят своята MDAC карта 3 дни преди да пристигнат в Малайзия, с изключение на: тези, които преминават транзитно през Сингапур; постоянни жители на Малайзия; притежатели на Автоматизирана система за освобождаване от Малайзия (MACS); притежатели на дипломатически и официални паспорти.

 

Кликнете тук, за да кандидатствате за MDAC. 

 

 • Виза:

Визите са необходими само за пътувания над 90 дни. Ако пътуването ви надвишава 90 дни, държавата предлага възможност за електронна виза. От пътуващите се изисква да попълнят онлайн заявление, чрез което кандидатстват за виза за влизане в Малайзия. Електронните визи биват връчени след попълване на формуляра за кандидатстване. 

 

Кликнете тук, за да кандидатствате за e-Visa.

Нужни документи за пътуване в България
 • Паспорт: 

В България може да се влиза с международен паспорт, валиден минимум 6 месеца към датата на влизане в държавата. На малайзки граждани не са необходими визи, ако посещението е под 90 дни. 

 

 • ETIAS: 

През 2025 година, Европейската комисия ще въведе система за електронно потвърждение за посетители от трети страни (ETIAS). На тези посетители ще им бъде предоставен безвизен достъп до страните членки на Европейския съюз (EC) и до тези на територията на Шенген. Системата цели да подобри вътрешната сигурност на ЕС и да ограничи незаконната имиграция. ETIAS не е заместител на визата, но кандидатстването за системата ще бъде задължително за пътуващите малайзийци към България. Съгласно ETIAS, тези посетители ще преминат през допълнителни проверки за сигурност, преди да им бъде разрешено да влязат в ЕС.

Малайзийски паспорт

(Всички въпроси, свързани с паспорти, трябва да бъдат отнесени към посолството на Малайзия в Букурещ – Румъния. Почетното консулство на Малайзия в България не може да издава малайзийски паспорти)

Как да подновя паспорта си преди да изтече?

Препоръчваме Ви да подновите паспорта си шест (6) месеца преди изтичането му.

Да подновя ли паспорта си?

Паспортът е доказателство за малайзийско гражданство. Всеки гражданин на Малайзия в чужбина трябва винаги да има валидно доказателство за гражданството си. Животът е непредсказуем, възможно е да се наложи внезапно пътуване до Малайзия. Много по-добре е да подновите паспорта шест (6) месеца предварително, вместо да се тревожите за подновяване на паспорта си или този на детето Ви при спешни случаи. Възрастните, които чакат повече от пет години, не могат да подновят паспорт с изтекъл срок на валидност. Ще трябва да кандидатствате лично и да заплатите допълнителна такса.

Издаване на спешен паспорт

Ако нямате валиден малайзийски паспорт по основателна причина и се налага да пътувате по спешност, посолството е в състояние да издаде спешно свидетелство валидно само за еднопосочно пътуване до Малайзия, при много специфични и ограничени обстоятелства. Лошото планиране на бизнес или лично пътуване не представлява спешен случай. Моля, изпратете имейл на mwbucharest@kln.gov.my и mwbucharest@itcnet.ro, като включите следната информация:

 

 • Име и информация за контакт;

 

 • Описание на Вашата ситуация.

 

Ще получите отговор в рамките на три (3) работни дни. Има вероятност да няма възможност за отговор на всички заявки. По тази причина е важно да планирате пътуванията си добре и предварително.

Удължаване валидността на паспорта

Не може да се удължи срока на валидност на паспортите. Ако Вашият паспорт има валидност по-малко от шест месеца, ще трябва да кандидатствате за нов паспорт.

Възстанових паспорт, който бях обявил за изгубен

След като паспортът е обявен на посолството за изгубен или откраднат, той незабавно и автоматично се анулира, за да не бъде използван от недобросъвестни пътници. Дори ако възстановите паспорта си, той трябва да бъде заменен, тъй като ще изпитате значителни трудности, ако се опитате да пътувате с него.

Кога мога да взема паспорта си?

Посолството ще Ви уведоми по имейл след като получи паспорта Ви от централния имиграционен отдел на Малайзия в Путраджая. Трябва да посетите нашия уебсайт, за да проверите приемното време на посолството и графика за официалните празници преди да дойдете да вземете паспорта си.

Можете да ангажирате куриер да вземе новия Ви паспорт или да  упълномощите някого да го вземе от ваше име, като изпратите имейл на mwbucharest@kln.gov.my или mwbucharest@itcnet.ro и съобщите името, типа на идентификацията и идентификационния номер, които посоченото лице ще представи. Той / тя трябва да представи:

 • Документ за взимане / пълномощно, подписано от Вас, в оригинал;
 • Валиден документ за самоличност със снимка;
 • Вашият настоящ паспорт, който ще анулираме и ще върнем същия ден.

Ако имаме някакви съмнения относно валидността на документа за упълномощаване, кандидатът ще трябва да отиде да вземе паспорта си лично.

Паспортите за непълнолетни могат да бъдат взети от един от техните родители, законни настойници или упълномощено лице. Не е задължително непълнолетният кандидат да ходи в посолството.

Кандидатстване за VISA

(Всички въпроси, свързани с VISA, трябва да бъдат отнесени към посолството на Малайзия в Букурещ – Румъния. Почетното консулство на Малайзия в България не може да издава VISA)

Мога ли да кандидатствам за VISA онлайн?

Не. Изисква се от кандидатите за виза да си определят час в Посолството и да подадат заявлението си на място. Възможно е да бъде проведено интервю.

Може ли трета страна да подаде заявление от мое име?

Да. Ако кандидатът за виза не може да я подаде/вземе лично, се изисква оригинално упълномощение, подписано от него.

Трябва ли да предоставя резервации за полети/хотели?

Да. Необходими са потвърждение за резервация на полет и хотелска резервация в хода на процеса на издаване на визата, но консулският служител може да поиска всякакви други документи след подаване на заявлението.

 

*Не купувайте потвърдените билети преди да получите визата си! Възможно е да станат неизползваеми поради забавяне или отказ на визата.

Колко време отнема обработката на VISA?

Нужни са поне 2-3 работни дни за обработка. Може да отнеме повече време, ако се изисква допълнителна документация. 

 

*НЯМА спешна услуга за обработка на визи, трябва да кандидатствате за визата си своевременно преди да влезете в Малайзия.

Период на валидност на VISA

Валидността на визата е 90 дни от датата на издаване на еднократна виза / виза с референтен номер.

Защо кандидатурата ми е отхвърлена и мога ли да кандидатствам отново?

Не можем да разкрием причината за отхвърлянето. Ако молбата Ви е била отхвърлена, можете да кандидатствате отново след шест (6) месеца от датата на отхвърлянето.

*Моля имайте предвид, че може да Ви бъде отказан достъп, ако влизате в Малайзия за краткосрочен престой, но общата продължителност на престоя Ви в Малайзия надвиши 180 дни за една година.

Трябва ли да заплатя за отхвърлената ми кандидатура

Не, няма да се изисква да плащате такси за виза, ако визата не е издадена.

За Малайски граждани с Малайски паспорт

Гражданите на Малайзия, притежаващи биометрични паспорти, отговарящи на ICAO стандарта за документи, не се нуждаят от виза за влизане в България (както и Румъния, Гърция, Молдова) за кратък престой, не повече от 90 дни, ако целта на посещението им е туризъм, транзит, бизнес среща, посещение на приятели и роднини в България (или Румъния, Гърция, Молдова).

Тези, които планират да останат повече от 90 дни, за да работят или учат в България, Румъния, Гърция и Молдова, трябва да получат виза преди да влязат в страната.

Как да получа VISA за работа/обучение в Малайзия

Ако желаете да работите / учите в Малайзия е нужно получаващата малайзийска фирма или институция да кандидатстват за разрешение от Ваше име в имиграционния отдел на Малайзия.


След като бъдете одобрени, ще трябва да се свържете с посолството на Малайзия в Букурещ, Румъния, за да кандидатствате за виза с референтен номер.

Брак

Как да регистрирам брака си в чужбина?

Немюсюлмански брак може да бъде регистриран в посолството на Малайзия в Букурещ, при условие, че поне единият човек от двойката е гражданин на Малайзия. Регистрацията на брака трябва да се извърши в рамките на шест (6) месеца след брачната церемония.

 

За сключването на брак между мюсюлмани (в случай, че поне единият е гражданин на Малайзия) в чужбина, бракът трябва да бъде регистриран в Религиозната служба след завръщането на двойката в Малайзия.

 

*Моля имайте предвид законите на Шариата и изискваниата на отделните държави за регистриране на мюсюлмански бракове в чужбина, преди да сключите такъв.

Спешна помощ

Какво да правя в случай на извънредна ситуация в България

Посолството на Малайзия в Букурещ ще реагира на извънредна ситуация, която има потенциал да застраши безопасността или живота на граждани на Малайзия, т.е. природно бедствие, граждански вълнения или война. Ето защо е важно да се регистрирате в най-близкото посолство, за да са наясно с Вашето присъствие.

Могат ли посолството или почетното консулство да помогнат за спешна медицинска помощ в чужбина?

Само до известна степен. Служителите в консулството или Почетният консул могат да Ви помогнат да намерите местни болници, лекари или медицински служби, но медицинските сметки трябва да бъдат поети от Вас / Вашето семейство. Освен това служителите могат да информират Вашето семейство или приятели вкъщи, че имате нужда от спешна медицинска помощ и да Ви помогнат да получите пари, изпратени от дома, ако е необходимо. Посолството или Почетното консулство не плащат болнични или медицински разходи от Ваше име.

Ще получа ли помощ, ако съм жертва на престъпление?

Да. Ако сте ограбен/а, нападнат/а или жертва по друг начин на насилие в чужда държава, трябва да се свържете с Посолството или Почетното консулство възможно най-скоро. Служителите могат да Ви свържат с нужните хора:

 • включително местни адвокати, които говорят английски;
 • със семейството и приятелите Ви (с Ваше разрешение);
 • да Ви информира за състоянието на Вашия казус;
 • местните медицински или спешни служби.
 

Посолството и Почетното консулство не могат:

 • да разследват престъплението;
 • да Ви служат като официален преводач;
 • да Ви дават правни съвети.
Ще получа ли помощ ако имам проблеми със закона?

Много неопитни пътници смятат, че ако бъдат арестувани в чужбина, статутът на чуждестранен гражданин автоматично ще ги защити. Това не е така. Когато пътувате в чужбина, Вие се подчинявате на местните закони и ако ги нарушите, може да се наложи да понесете съответните последствия. 

Посолството, обаче, може да Ви асистира при правни проблеми в чужбина. Помолете местните власти да уведомят Посолството възможно най-бързо.

Консулският персонал може:

 • Да препоръча местни адвокати, които говорят английски;
 • Да се свърже със семейството, приятелите или работодателя Ви от Ваше име;
 • Да Ви посети в ареста и да се увери, че получавате необходимите грижи;
 • Да Ви разясни как функционира местният наказателноправен процес;
 • Да Ви уреди среща с духовник от Вашата религия, ако решите;
 • Да упълномощи Вашите приятели и семейство да Ви изпращат пари;
 

Посолството, обаче, не може:

 • Да Ви изведе от ареста;
 • Да Ви служи като официален преводач;
 • Да предоставя правни съвети;
 • Да плаща юридическите Ви такси;
 • Да се намесва в съдебния процес.

Консулска помощ

Консулска помощ от посолството на Малайзия (Букурещ)

Малайзийските мисии в чужбина предоставят следната консулска помощ:

 • Издаване на виза (извън Малайзия)
 • Регистрация на малайзийци, живеещи в чужбина
 • Издаване на спешно удостоверение (загуба на документ за пътуване / паспорт)
 • Регистрация на брак
 • Регистрация на раждане
 • Регистрация на смърт
 • Помощ за граждани на Малайзия, арестувани в чужбина
 • Издаване, подновяване и удължаване на пътнически документи
 • Регистрация на избиратели
 • Издаване на сертификат за добро поведение
 • Връчване на съдебни документи в чужбина
 

След като бъдат официално информирани за ареста на малайзийски граждани, служителите могат да:

 • се свържат с арестуваното / задържаното лице;
 • при изявено желание да информират семейството / близките роднини;
 • да дадат съвети и насоки с основната цел да помогнат
 • да предоставят списък с местни лекари и адвокати.
 • Да прехвърлят необходимите средства по спешност от роднини и / или приятели в Малайзия.
 

В случай на смърт на малайзийски гражданин в една от страните, за които Посолството е акредитирано, Посолството и Почетното консулство са готови да помогнат на роднините да върнат тленните останки на починалия обратно в Малайзия. Разходите, обаче, трябва да бъдат поети от роднините.

Консулска помощ от Почетното консулство на Малайзия (София)

Почетните консули на Малайзия не са дипломати. Те са граждани на приемащата държава и се избират от Правителството на Малайзия, с цел да се грижат за делата на малайзийските граждани. Също така те представляват общи, културни и икономически интереси на Малайзия, които са в компетенцията им.

 

Една от основните роли на Почетния консул е да предлага помощ на гражданите на Малайзия. Поради политиката на Министерството на външните работи на Малайзия и недипломатическа позиция на консулите, тя обаче е много ограничена.

Почетни консули на Малайзия

Какво може да направи почетният консул на Малайзия:

Почетният консул може:

 

 • Да събира заявления и консулски документи, свързани с подновяване на паспорти, свидетелства за брак и раждане, смъртни случаи и изпращането им до Посолството на Малайзия в Букурещ.
 • Да предложи консулска помощ на арестуваните и задържаните, или приетите в болница малайзийци, жертви на произшествия. В тази връзка, по искане на заинтересованите лица, той има право да:
  • Посети тези лица на мястото на арест / задържане или в болницата
  • Се увери, че засегнатите лица получават необходимите грижи, като например осигуряване на достъп до здравната система на затвора или защита на техните права съгласно местното законодателство;
  • При изявено желание от страна на малайзийски граждани, помага за уведомяването на близките им от тяхно име и предоставя възможност да изпращат пари, ако е необходимо;
  • Информира как функционира местният наказателно-правен процес и да препоръча местни адвокати, които говорят английски;
  • Осигури списък с адвокати и болници, лекари или медицински услуги, достъпни на местно ниво.
 • При смърт на малайзиец, Почетният консул може:
  • Да намери и уведоми близките роднини и Посолството на Малайзия в Букурещ;
  • Да издаде смъртен акт в чужбина и да отговаря за останките на починалия, ако е необходимо;
  • Да осигури списък с погребални бюра и адвокати, достъпни на местно ниво.
 • За жертвите на престъпления, Почетният консул може да помогне по следния начин:
  • Да предлага контакти с местни юристи, говорещи английски език и местни преводачи, лекари;
  • Да съветва при превод на средства и да помага за свързване със семейството у дома за допълнителна помощ;

Да предоставя съвети във връзка с местната полиция и медицинските системи, както и насоки за правните процеси и процедури в страната.

Какво НЕ може да направи почетният консул на Малайзия:

Почетният консул не може:

 

 • Да издава визи
 • Да издава паспорти или сертификати за спешни пътувания
 • Да регистрира раждания, смъртни случаи и бракове в чужбина и да издава удостоверения за раждане / брак / смърт
 • Да подновява или да преиздава шофьорски книжки
 

Гореспоменатите ситуации изискват да се обърнете към посолството на Малайзия в Букурещ, Румъния.

 

 • Да осигури лицензи, разрешения за работа или пребиваване или да издава местни документи.
 • Да намери или да предостави информация за малайзийски или местни граждани без тяхно разрешение.
 • Да издирва изчезнали хора, освен със съдействието на местните власти, или да разследва престъпления или смъртни случаи, които са отговорност на местните власти.
 • Да осигури правна помощ или да се намесва в съдебни дела, нито да се намесва в съдебните производства на приемащата държава или по правни въпроси, включително трудови спорове, търговски спорове, наказателни дела и семейно-правни въпроси или спорове за попечителство над деца.
 • Да се намеси във въпроси, свързани с имиграцията или митниците.

КОНТАКТНА ФОРМА