КОНТАКТИ

office@malaysia.bg +02 906 2892

ЛОКАЦИЯ

ул. "Винсент Ван Гог" 7, София 1407, България

HONORARY Consulate of Malaysia in Bulgaria

АСЕАН

Обединение на южноазиатските държави

АСЕАН или Асоциацията на южноазиатските държави е организация, създадена на 08.08.1967 г. в Банкок, Тайланд от правителствата на държавите Индонезия, Малайзия, Филипините, Сингапур и Тайланд. По-късно се присъединяват и Виетнам, Бруней, Лаос, Мианмар и Камбоджа. Има и две държави-наблюдатели: Папуа Нова Гвинея и Източен Тимор. 
Целта на АСЕАН е да увеличи икономическия растеж, социалния прогрес и културното развитие, както и да промотира мира и сигурността в Югоизточна Азия. Държавите от АСЕАН се сближават през 70-те години след смяната във властта в Югоизточна Азия, малко след Виетнамската война.
Динамичният икономически растеж на региона през 70-те години подсилва организацията, позволявайки на АСЕАН да приеме единен отговор от виетнамското нашествие в Камбоджа през 1979г. Първата среща на върха на АСЕАН, състояла се в Бали, Индонезия, през 1976г., завършва със съгласие за няколко индустриални проектa и подписването на Договора за Разбирателство и Сътрудничество и Декларация за Съгласие.

Регионът на АСЕАН е динамичен пазар с над 650 милиона жители и се нарежда на осмо място в световната икономика. Държавите като група са третия най-голям търговски партньор на Европейския Съюз (ЕС), извън Европа, и след САЩ и Китай. Да се осигури по-добър достъп на износители от ЕС към динамичния пазар на АСЕАН е приоритет на ЕС. За 20 години БВП на АСЕАН се е увеличил от 600 милиарда на 3 000 милиарда долара; ако тази тенденция продължи, бързият й растеж ще засили покупателната способност на АСЕАН, което ще позволи драстично увеличаване на търговските потоци.
Към днешна дата двустранният обмен на стоки между ЕС и АСЕАН на годишна база е на стойност над 200 милиарда евро, което потвърждава солидна положителна тенденция. Преговори за търговия от единия до другия регион и инвестиционно споразумение между ЕС и АСЕАН бяха предприети през 2007г. и спрени през 2009г., за да се даде път на преговори от двустранен формат. Тези диалози за двустранна търговия и инвестиции се възприемат като основа за бъдещи споразумения между регионите.

Кои са АСЕАН?

Кратък исторически поглед
На 8 август 1967 г. петима лидери - министрите на външните работи на Индонезия, Малайзия, Филипините, Сингапур и Тайланд - сядат заедно в главната зала на сградата на Министерството на външните работи в Банкок, Тайланд, и подписват документ. По силата на този документ се ражда Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН).

Емблемата на АСЕАН

Какво представлява?
Емблемата на АСЕАН представлява стабилна, мирна, обединена и динамична организация. Цветовете на емблемата- синьо (мир), червено (кураж), бяло (непорочност) и жълто (просперитет) представляват основните цветове на гербовете на държавите-членки.Оризовите стъбла в центъра на Емблемата представляват мечтата на основателите на АСЕАН, да включва всички страни от Югоизточна Азия, обединени от приятелство и солидарност. Кръгът представлява единството на АСЕАН.

Химнът на АСЕАН

Единството като най-висша ценност
Химнът на АСЕАН също е израз на неговото единство. Той засилва чувството за идентичност и принадлежност сред хората на региона. Химнът на АСЕАН е музикална композиция и текст към нея, озаглавен „Пътят на АСЕАН“.

Всички държави-членки са подписали договор срещу разработването на ядрени оръжия. Повечето са подписали и пакт за борба с тероризма. Техническото и изследователското сътрудничество също са промотирани между страните-членки. Инициативите включват надзор върху опазването на околната среда и дивата природа чрез центъра на биоразнообразието.

Икономическият растеж на Югоизточна Азия увеличи важността ѝ като търговски партньор не само за Европа, но и за САЩ. Търговските отношения между Югоизточна Азия и САЩ са от критична важност и за двете страни. За САЩ, АСЕАН е един от най-бързо развиващите се пазари в света. С планиран годишен регионален темп на растеж от около 5 процента,  се очаква АСЕАН да стане четвъртата най-голяма икономика в света, изпреварвайки ЕС и Япония, до 2050г. Демографията на АСЕАН ще подкрепи този растеж.

Значимостта на АСЕАН се е увеличила и от геополитическа страна. Доказателство за това е подписването на споразумението за Регионално Всеобхватно Икономическо Партньорство (РВИП), включващо АСЕАН, Австралия, Китай, Япония, Нова Зеландия и Република Корея, образувайки най-голямото търговско споразумение в света. РВИП е подписано от 15-те държави през ноември 2020 г., но все още не е ратифицирано от всички страни. Очаква се  в рамките на 20 години след влизането му в сила да се премахнат около 90% от тарифите за внос между подписалите го страни, както и да се установят общи правила за електронната търгoвия и интелектуалната собственост. РВИП  ще свърже около 30% от хората в света и продукцията и ще генерира значителни печалби.

Търговията между Китай и АСЕАН е скочила 85 пъти откакто двете страни установиха отношенията си за диалог преди 30 години. Китай остава най-големият търговски партньор на АСЕАН за 12-та последователна година. През 2020 г. АСЕАН стана и най-големия търговски партньор на Китай. През първата половина на 2021 г. двустранната търговия между Китай и АСЕАН продължава да се разширява, като регистрира ръст от 38,2 % на годишна база.

Покажи всичко Затвори

КОНТАКТНА ФОРМА