КОНТАКТИ

office@malaysia.bg +02 906 2892

ЛОКАЦИЯ

ул. "Винсент Ван Гог" 7, София 1407, България

HONORARY Consulate of Malaysia in Bulgaria

Елате в Малайзия!

Страната, в която има всичко
ГОЛЕМИ ГРАДОВЕ

Столицата на Малайзия – Куала Лумпур е и най-големият град в страната. Куала Лумпур е мястото, което всеки турист посещаващ Малайзия, трябва да разгледа. Двумилионният град успява да съхрани и различните култури на жителите си, като в същото време не изостава в развитието си. Куала Лумпур е дом на много забележителности, най-известни, от които са небостъргачите-близнаци – Кулите “Петронас”, пещерите “Бату” и ботаническата градина “Пърдана”.

Кучинг, столицата на щата Саравак и най-големият град на остров Борнео, е оживен и разнообразен град със стари колониални сгради и модерни кули и къщи. От едната страна на града тече реката Саравак, а от другата страна има улични търговци на храна и местни жители, които продават занаятчийски изделия и картини. В него има забележителности от XIX в. като Астана (бивш дворец на Белите раджи) и Форт Маргерита, както и резервати за диви животни с богата флора и фауна.

Путраджая е град в Малайзия, наричан още Федерална територия Путраджая, и се намира на юг от Куала Лумпур. Путраджая е известен с добре изградената си архитектура от края на XX в. на джамията Путраджая и архитектурата в ирански стил на моста Путра, който гледа към известното изкуствено езеро Путраджая.

Куала Лумпур
Къчинг
Путраджая
Previous
Next
ТРЯБВА ДА ПОСЕТИТЕ
Кулите Петронас
Пещерите Бату
Ботаническа градина Пърдана
Previous
Next

Кулите “Петронас” са два 88-етажни небостъргача с височина 451,9 метра. Кулите са построени през 1999 г. и държат рекорда за най-високите кули близнаци в света.

Изкачването до наблюдателната площадка на кулите  е задължително занимание в Куала Лумпур, но самостоятелното осигуряване на билети може да бъде трудно. Опростете посещението си с комбиниран вход за кулите и частна обиколка на града през деня или вечерта.

Научете повече за Куала Лумпур и разгледайте забележителности като Площада на независимостта, пазара на улица Петалинг, джамии и храмове и др.

Пещерите Бату са поредица от пещери и пещерни храмове върху варовиков хълм, който се намира на 8,1 км от Куала Лумпур. Името “Бату” на малайзийски означава “скала”. Пещерите са на повече от 400 милиона години, тъй като някои от входовете са били използвани като убежище от местните жители Темуан. В момента “Бату” е едно от най-популярните хиндуистки светилища извън Индия.

Тези впечатляващи варовикови пещери се използват и за хиндуистки фестивали и поклоннически пътувания.

Ботаническата градина “Пърдана”, разположена в парка за национално наследство “Тун Абдул Разак” в Куала Лумпур, съдържа множество цветни градини и животински паркове. Първоначално е била създадена като част от парка за отдих, но в последствие е засадена с разнообразие от тропически растения и превърната в ботаническа градина. Паркът пресъздава атмосферата на тропическа гора, въпреки че се намира в центъра на оживен мегаполис.

Кек Лок Си е голям хълмист храм, който се намира на Аир Итам, Пенанг. Той е най-големият Будистки храм в Малайзия посещаван от хиляди поклонници от Югоизточна Азия всяка година. Храмът Кек Лок Си е познат като бижуто в короната от наследствени храмове н а Малайзия. Завършен преди 115 години през 1905г., храмът включва множество манастири, молитвени зали, езерце с костенурки, магазини за подаръци и градини с панорамни гледки. Храмът е известен с неговата седем етажна Пагода на десетте хиляди Буди от времето на Рама VI. В нея има 10 хил. статуи на Буда и тридесет метрова бронзова статуя на богинята на милосърдието – Куан Ин.

Културното селище Саравак е страхотна възможност да се докоснете до изключително цветната култура на местното население дори и само за няколко часа.

Вилата в Саравак е музей, в който посетителите могат да научат повече за местните и техните традиции и бит. Сградите, включително дългата къща Ибан, представят основните етнически групи в Саравак. Посетителите могат да участват в мултикултурни танцови представления и да бъдат поканени да пият туак – протеиново оризово вино. Могат дори да бъдат венчани в традиционна етническа церемония.

Имението Чонг Фат Це известно още като Синьото имение, заради своята ослепително индигова фасада, е забележителност в град Пенанг и е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Понастоящем имението е бутиков хотел с басейн, ресторант и бар. Преди това е било къщата на китайския политик и филантроп Чонг Фат Це.

Храмът Кек Лок Си
Саравак
Синьото имение
Previous
Next
фонтаните Путраджая
Храмът на змиите
Previous
Next

Музикалните фонтани са една от най-добрите локации, където можете да се отбиете вечер докато се разхождате и наслаждавате на новата обстановка.

Всяка вечер в 8, 9 и 10 часа има представления, които траят по десет минути. Под съпровода на музиката, фонтаните изнасят представление като се движат в такт с музиката обагрени в  цветни светлини.

Храмът на змиите (с официално име Хок Хин Конг) е бил построен в средата на 19-ти век в чест на будисткия монах Чо Су Конг.

Легендата гласи, че по време на живота си Чо Су Конг предлагал подслон на  змии от близката джунгла. Казват че след смъртта му, когато храмът бил построен, змиите започнали да излизат.

ТРЯБВА ДА ОПИТАТЕ

Малайзия разполага с множество чудесни места за любителите на гмуркането, където можете да се натъкнете на различни видове корали и стотици видове морски животни. Страната е подходяща за всички нива гмуркачи, тъй като водите обикновено са спокойни, рифовете са защитени, а повечето места могат да бъдат достигнати с бързи лодки.

Едно от най-добрите места за гмурканe в Малайзия е провинция Сабах, която разполага с множество малки островчета, идеални за гмуркачите. Там можете да се гмуркате в националния парк “Мири-Сибути” или да отидете направо до о. Сипидан, за да получите достъп до гмуркане от световна класа. 

Има около 200 голф игрища разположени на места, където ще бъдете заобиколени от прохладните и зелени хълмове на Малайзия, многобройните ѝ чаени плантации. Има голф игрища и по крайбрежието на Южно-Китайското море.

Малайзийските голф игрища, освен че предоставят невероятна гледка, също така са обурудвани и с най-добрите съоръжения и убобства, които могат да бъдат намерени.

Малайзия предлага вълнуващи сафари преживявания, благодарение на които посетителите ще се срещнат лице в лице с невероятната ѝ дива природа.

Таман Нъгара, една от най-старите дъждовни гори в света, предлага сафарита с водач, където пътниците могат да видят малайски тигри, азиатски слонове и екзотични видове птици.

Река Кинабатанган в Сабах предлага речни сафарита, на които може да се видят орангутани, маймуни хоботници и слонове пигмеи.

Долината Данум, също в Сабах, е друга основна сафари дестинация, известна с богатата си флора и фауна, включително облачни леопарди и борнейски слънчеви мечки.

Гмуркане
Голф
Сафари
Previous
Next
ТРАДИЦИОННА КУХНЯ
Наси Лъмак
Ми Горенг
Сате
Previous
Next

Макар и популярно и в други държави от Югоизточна Азия, наси лъмак се смята за националното ястие на Малайзия и може да бъде опитано навсякъде в страната. Основният компонент в него е ориз, който е сварен в кокосово мляко и листа от пандан. Традиционната малайзийска версия на наси лъмак често съдържа аншоа, лютива паста (самбал), фъстъци и варени яйца.

В превод “ми горенг“ означава пържени нудли. Пържените нудли се приготвят с китайско зеле, пържено тофу, бобови кълнове, картофи, люти чушки, пилешко месо или скариди.

Сате представлява шишчета от месо приготвени на скара и широко разпространено в целият регион на Югоизточна Азия. Сате могат да бъдат приготвени с пилешко, телешко или агнешко месо. В Малайзия често се сервират с лук, краставици и сос от фъстъци.

Обикновено, шишчетата се сервират заедно с друго ястие, наречено кътупат, което представлява оризови кнедли, увити в палмови листа.

Асам Лакса представлява пикантна супа от оризови нудли и е едно от най-известните ястия от перанаканската кухня в Малайзия.

Този тип храна се е появил в следствие на сливането на китайската и традиционната малайска кухня, която се развила сред перанаканците – потомци на китайски мигранти в Малайзия. 

Супата е съставена от риба, краставица, лук, ананас, червени люти чушки, обикновена мента, маруля и джинджифил.

Сервира се най-вече с оризови нудли и скаридена паста.

Роти Чанай е ястие дошло с индийските имигранти, заселили се в Малайзия. То представлява плоска питка, която се сервира с различни видове къри. Съществува и сладка версия на роти чанай – поръсено със захар.

Айс Качанг е популярен малайзийски десерт. Основните съставки са айс – натрошен лед  и качанг – червен боб.

Днес десертът се сервира със сладка царевица, кубчета обикновено или тревно желе, фъстъци и сладолед и се залива с кондензирано или кокосово мляко, заедно със сироп от роза.

Асам Лакса
Роти Чанай
Айс Качанг
Previous
Next

КОНТАКТНА ФОРМА