КОНТАКТИ

office@malaysia.bg +02 906 2892

ЛОКАЦИЯ

ул. "Винсент Ван Гог" 7, София 1407, България

HONORARY Consulate of Malaysia in Bulgaria

Елате в България!

Където модерното и традицията са в хармония
ГОЛЕМИ ГРАДОВЕ

Най-големият град в България е столицата – София.
София притежава богато разнообразие от забележителности. Можете да обогатите културните си познания като се потопите в историята на града и се разходите на чист въздух. А през зимните месеци може да карате ски в покрайнините.

Някои от най-емблематичните места в столицата са Храм-паметникът „Св. Александър Невски“, Царският дворец, Народният театър “Иван Вазов”, Софийската градска баня, Централни софийски хали, Националният дворец на културата, булевард Витоша, Баня Баши джамия и природен парк “Витоша”.

Варна е третият по големина град в България и най-големият град и един от популярните морски курорти на българското Черноморие. Разположен на стратегическо място във Варненския залив, градът е бил основен икономически, социален и културен център в продължение на почти три хилядолетия. Исторически известен като Одесос, Варна се развива от тракийско крайбрежно селище до голямо черноморско пристанище.

Пловдив е вторият по големина град в България. Населението му към 2018 г. е 346 893 души, а в по-големия столичен район – 675 000 души. Пловдив е културният център на България и през 2019 г. е Европейска столица на културата.
Освен културен, градът е и важен икономически, транспортен и образователен център. През 2016 г. Пловдив се присъединява към Глобалната мрежа на учещите градове на ЮНЕСКО.

София
Варна
Пловдив
Previous
Next
ТРЯБВА ДА ПОСЕТИТЕ
Народен театър ,,Иван Вазов"
Национален дворец на културата
Previous
Next

Народен театър „Иван Вазов“ е национален културен институт в областта на театралното изкуство в град София. За начало на летоброенето на Народния театър се счита заповедта на министъра на народното просвещение д-р Иван Д. Шишманов от 1904 г. От пролетта на същата година названието на трупата вече е Български народен театър. Днес официалното название е Народен театър „Иван Вазов“.

Националният дворец на културата, съкратено НДК, е национален културен център в София предназначен за конференции, изложби, концерти и специални събития. НДК е най-големият конгресен център в Югоизточна Европа.

 През юли 2005 г. Международната организация на конгресните центрове (AIPC) присъжда на НДК годишното отличие „Най-добър конгресен център в света“.

Природен парк „Витоша“ е първият природен парк в България и на Балканския полуостров. На 27.10.1934 г., с активното участие на българската природозащитна общественост, част от планината Витоша е била обявена за природен парк. Границите са се променяли неколкократно и днес обхващат цялата планина. Залесените територии са около 60% от планината.

Седемте рилски езера е група езера с ледников произход, разположена в планината Рила. Това е най-посещаваната от туристи езерна група в България и е един от стоте национални туристически обекта. При преминаването на водата по поточетата са се образували малки  водопади.

Първите три езера – Сълзата, Окото и Бъбрека – се оттичат всяко поотделно в Близнака, от който водата преминава последователно през Трилистника, Рибното и Долното езеро.
През последните две езера минава по-мощен поток, който, изтича от най-долното езеро.
Посещението на езерата включва и използването на лифт.

Природен парк „Витоша"
Седемте рилски езера
Previous
Next
Розовата долина
Райското пръскало
Пещера ,,Проходна"
Previous
Next

Розовата долина, намираща се южно от Стара планина, получава названието си в средата на 19 век от традициите в отглеждането на маслодайна роза.

В Долината на розите всяка година в първите дни на юни се отбелязва Празникът на розата. В град Казанлък, считан за столица на Розовата долина, е изграден историко-етнографският комплекс „Кулата“, където туристите могат да наблюдават традиционно розоварене и да опитат от продуктите с маслодайната роза. Там е разположен и специализираният Музей на розата.

Райското пръскало е най-високият постоянен водопад в България и на Балканския полуостров – 124,5 м. Намира се в Стара планина, под най-високия й връх – Ботев. На територията е на природен резерват „Джендема“, част от Национален парк „Централен Балкан“.

 Образуван е от водите на Пръскалската река, идващи от вечния снежник, разположен под връх Ботев, който дори през лятото не се стопява напълно.

Обявен е за защитен природен обект през 1965 г.

Пещера ,,Проходна” е една от най-известните пещери в карстовия район край село Карлуково. Лесно достъпна е и е с най-дългия пещерен тунел в България. Тя е естествено осветена, тъй като в средната ѝ зала, поради ерозията, таванът е прояден от просмукващите се води. Така се образува феноменът Очите на Бога – две еднакви по големина дупки с формата на очи.

ТРЯБВА ДА ОПИТАТЕ

Насладете се на спиращата дъха красота на България чрез разнообразните ѝ туристически маршрути.

Разположена в сърцето на Балканите, България предлага невероятни пейзажи – от величествените върхове на Рила и Пирин до спокойните пътеки на Родопите и Стара планина. Разходете се сред древни гори, кристално чисти езера и живописни села, докато изследвате тази очарователна страна. Независимо дали сте опитен приключенец или просто обичате природата, добре маркираните маршрути и организираните екскурзии в България предлагат незабравимо преживяване за всекиго. 

Изживейте най-доброто ски приключение в България, скритото съкровище за любителите на зимните спортове.

Със заснежените си върхове и модерни курорти, България предлага разнообразни възможности за ски за всички нива на умения.
Независимо дали си начинаещ, който иска да се учи, или експерт, търсещ предизвикателни спускания, ски курортите в България предлагат отлични условия и достъпни цени. 

Посетете известните курорти Банско, Боровец и Пампорово, където ще намерите добре поддържани писти, съвременни съоръжения и зашеметяващи планински пейзажи. 

Поемете на незабравимо конно приключение във величествените планини на България.
Разгледайте живописните маршрути на Рила, Пирин и Родопите на кон, където ви очакват зашеметяващи гледки и непокътната природа.
Независимо дали сте опитен ездач или начинаещ, България предлага организирани турове и школи по езда, подходящи за всички нива и възрасти. Препускайте през гъсти гори, зелени ливади и покрай кристално чисти потоци, потапяйки се в красотата на българската природа.
Конната езда в планините на България обещава уникален и вълшебен начин да се свържете с природата и да откриете скритите съкровища на страната.

Катерене
Ски
Конна езда
Previous
Next
ТРАДИЦИОННА КУХНЯ
Таратор
Баница
Сарми
Previous
Next

Тараторът е вид студена млечна супа, традиционна за българската кухня. Приготвя се от кисело мляко, вода, ситно нарязана или настъргана краставица, олио или зехтин, сол, копър и  чесън, които се смесват и разбъркват. 
По желание се добавят счукани орехи.

Баницата е основно печиво в българската кухня.
Приготвя се чрез напластяване на листове тънко тесто, с пълнеж от  яйца, кисело мляко и бяло българско сирене.
Намазаните с пълнеж кори се навиват на руло, подреждат се в тава и се пекат докато станат златисти и хрупкави.

Баницата често се яде за закуска, разядка или дори като основно ястие и заема специално място в българската култура, като често се приготвя за тържества и празници. Вариациите на баницата могат да включват допълнителни съставки като спанак, праз лук, ориз или тиква, в зависимост от регионалните предпочитания и традиции.

Сармите са ястие от завита в лозови или зелеви листа месна или постна плънка.
Сармите познати под различни наименования са част от националната кухня на много европейски и азиатски народи.

КОНТАКТНА ФОРА