КОНТАКТИ

office@malaysia.bg +02 906 2892

ЛОКАЦИЯ

ул. "Винсент Ван Гог" 7, София 1407, България

HONORARY Consulate of Malaysia in Bulgaria

За нас

ПЕТЪР КУРУМБАШЕВ

ПОЧЕТЕН КОНСУЛ НА МАЛАЙЗИЯ

Петър Курумбашев е роден на 28 януари 1968 г. в град Плевен. Има четири деца.  Завършва Софийската математическа гимназия и има магистърска степен по „Изчислителна техника“ в Техническия университет в София. Той е един от създателите на легендарното студентско предаване „Ку-ку“ от началото на 90-те. Бил е репортер, редактор, главен редактор и продуцент на предаването.

В периода 1995–1996 г. работи като главен редактор в Нова телевизия, където отговаря за връзките с обществеността и развлекателните програми. През 1997 г. става главен мениджър на Българската национална телевизия.

От 2006 г. насам инвестира в електроцентрали от възобновяеми източници. Собственик е на няколко централи с обща застроена мощност от 5 500 kW и общо годишно производство от 8 400 000 kWH. (към сайта)

През 2007 г. е избран за общински съветник в Столичен общински съвет от листата на Българска социалистическа партия. В периода от 2009 до 2013 г. и от 2013 до 2014 г., Петър Курумбашев е народен представител от „Коалиция за България“ съответно в 41-во и 42-ро Народно събрание. В 42-ро Народно Събрание е председател на Комисията по околната среда и водите и зам.-председател на ПГ “Коалиция за България”.

Участвал е в кампаниите на президентите Петър Стоянов през 2001 г. и Румен Радев през 2016 г. От 2017 г. до 2019 г.  е член на Европейския парламент от листата на „Коалиция за България“. Евродепутат е от Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент. 

В Европейския парламент той е един от най-активните български евродепутати по пакета „Мобилност“ като член на Комисията по транспорт и туризъм (TRAN) и е докладчик по Директивата за автобусните превози. Той  е член и на  Комисията по промишленост, изследвания и енергетика (ITRE), също така е докладчик по Директивата за Европейската агенция за киберсигурност.

Курумбашев е член на делегацията за връзки с Китайската народна република, на делегацията за връзки с Югоизточна Азия и  на делегацията за връзки с Република Албания. Oсвен това е зам.-председател на Делегация в парламентарния комитет по стабилизиране и асоцииране ЕС-Черна Гора. (За повече информация относно дейността като ЧЕП) 

През май 2020 г. е назначен за почетен консул на Малайзия в България със седалище в София. От октомври 2023 г. г-н Курумбашев започва своя втори мандат. (За повече информация относно екзекватурата) 

,,Много се радвам, че имате възможността да посетите официалния ни уебсайт и да се възползвате от услугите на Почетното консулство на Малайзия в България."

Петър Курумбашев - Почетен консул на Малайзия в България

ОТНОШЕНИЯ МЕЖДУ МАЛАЙЗИЯ И БЪЛГАРИЯ

България и Малайзия установяват дипломатически отношения през 1968 г.

  • През 2007 г. българският посланик в Джакарта е  акредитиран и за Малайзия.
  • До 2010 г. малайзийският посланик в Унгария е акредитиран и за България.
  • През 2013 г. Малайзия акредитира своя посланик в Букурещ за България.
  • През януари 2005 г. е осъществено официално посещение на председателя на Народното събрание проф. Огнян Герджиков в Малайзия. През март 2016 г. е осъществено първото официално посещение на български министър на външните работи в Малайзия.
    Търговско-икономическите връзки с Малайзия се осъществяват главно чрез Сингапур, но през последните години се активизира и пряката търговия. Наблюдава се умерено покачване на туристическите пътувания на малайзийски граждани до България.

Съществуват възможности за развитие на сътрудничеството в рамките на АСЕМ по линия на диалога ЕС – АСЕАН. Малайзия е третата страна от региона, с която Европейският съюз води прегори за сключване на Споразумение за свободна търговия.

През 2004 малайзийският бизнесмен и почетен консул на България в Малайзия Стивън Со Тек То е награден от министъра на външните работи с отличието “Златна лаврова клонка” за приноса си в развитието на двустранните отношения.

1970 г. между България и Малайзия са сключени следните двустранни споразумения: Спогодба за въздушни съобщения; 1971 г. Спогодба за икономическо и научно-техническо сътрудничество; 2016 г. Меморандум за разбирателство и сътрудничество по правни въпроси.

КОНТАКТНА ФОРМА